Svet-Stranek.cz
dorty.svet-stranek.cz
Naše dortíky

recepty:dorty.svet-stranek.cz

recepty

ANANASOVÉ OPOJENÍ

co potřebujeme: 1 Hera, 250g moučkového cukru, 5 žloutků, 260 g pol. mouky, 1/2 prášku do pečiva, kakao, trochu mléka a shíh z bílků.
.
POSTUP: Utřeme cukr se žloutky a pomalu přidáme rozpuštěnou heru, přidáme mouku, troch mléka, prášek do pečiva a nakonec sních z 5 bílků.

Do třetiny těsta přidáme kakao. Na vyšší plech nalijeme nejdříve světlé, pak tmavé těsto, poklademe kompotovaným ananasem a upečeme.

KRÉM: Šťávu z ananasu doplníme do 1/2 litru vodou, přidáme dvě polévkové lžíce cukru, jeden vanilkový puding a vaříme, až krém zhoustne. Uteme 250 g másla a přidáme k němu vychladlý krém. Takto hotový krém natřeme na vychladlé řezy a nakonec polijeme čokoládovou polevou.

Je možné nahradit ananas i jiným kompotovaným ovocem, např. třešně nebo višně.


K I W I Ř E Z Y recept od Jarmilky Brožové


4 žloutky utřeme se 180g cukru do pěny,vmícháme 10 lžic vlažné vody,10 lžic oleje,1/2 prdopeče,200g polohrubé mouky a sníh ze 4 bílků.Dáme péci.

Krém : ušleháme 1 šlehačku , vmícháme 1 bílý jogurt a vanilku
Potřeme vychladlou upečenou buchtu a dáme do lednice.Poklademe ovocem(kiwi,ananas,..)

Poleva : 3 sáčky želatiny Dr.Oetkera,k vodě možno přidat šťávu z kompotu(např. ananasovou)zalít a nechat ztuhnout.
(odskoušeno nemají chybu!!!!!)


OŘECHOVÉ ŘEZY(babička Loužnice)
Tuto buchtu je ideální si připravit tak dva dny předem.


TĚSTO
500g hladké mouky,200g cukru,vanilka,200g tuku(Hera),2 celá vejce,2 lžíce rozpuštěného medu,,2 lžičky sody smicháme se2 lžícemi mléka,špetka soli
POSTUP PŘÍPRAVY
Těsto zpracujeme na vále a rozdělíme na dva díly.Vyválíme placky a dáme na plechy vyložené papírem.Těsto se trochu trhá je lepší doválet až na plechu.První plech pečeme asi 15 min.v předehřáté troubě a na druhý plech připravíme směs.
SMĚS
300g ořechů(čtvrtky),120g másla,80g cukru,vanilku,3lžíce rozpuštěného medu.Vše osmažíme dozlatova ,ještě horké dáme na druhou placku a pečeme 15 minut.
KRÉM
3dcl mléka,1,5 lžíce hl.mouky,1,5 lžíce solamylu,100g cukru,vanilka,200g másla,šťáva z půlky citrónu.Uvaříme kaši, kterou po zchladnutí přišleháme do másla s cukrem a nakonec přidáme cit.šťávu.
První upečenou placku pomažeme krémem a navrch přiložíme druhou s ořechy.(Nebojte se z pečíciho papíru buchtu mírně sesmekněte na krém jde to dobře buchta je tuhá nepoláme se)Celé dáme na 24 hod.uležet.
Důležité na závěr,placka je hooodně tvrá ,ale není nic pokažené, proto se pečou tak o dva až tři dny dříve ,vše krásně zvlhne od krému!!!!


Obláčkové řezy

500ml vody,špetka soli,180 g másla,370 g hrubé (dala jsem pol.)mouky,špetka prdopeče, 8vajec
krém :2 van.pudinky ,500 ml bíleho vína, 200 ml jablečného džusu, 150 g cukru, šťáva a kůra z jednoho citr., hroznové víno, 500 ml smetany ke šlehání (dala jsem rostlinnou ),želatina za studena

Dáme vařit vodu do vět.kastrólu,do vroucí přidáme sůl a máslo.Přivedeme prudce k varu a přisypeme mouku.Odstavíme a rychle mícháme do husté kaše.Průběžně přihříváme a mícháme dokud se nepřestane lepit na dno.NESMÍ tvořid hrudky,musí být hustá a hladká.Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a postupně vmícháme po jednom celá vejce.Možno v robotu.Hotové rozdělíme a rozetřeme na tři plechy s peč.papírem a každý plát pečeme na 220°C (třetí plát může být menší)
Příprava vinného krému
V menším hrnku svaříme víno s džusem cit.šťávou i kůrou a cukrem.V 6 lžících studené vody rozpustíme pudink.práš. a za stálého míchání uvaříme pudink.Necháme vychladnout a zašleháme do něj podle návodu připravenou želatinu.Jakmile začne houstnout přidáme tuhou šlehačku(vyšlehaná předem).Na tác dáme jednu placku rozetřeme na ni třetinu krému posypeme pokrájenými bobulemi hroznového vína,navrstvíme další krém a přiklopíme další plackou a na její povrch natřeme zbytek kému,uhladíme a hustě zasypeme nadrobenou třetí plackou. VÝBORNÉ!!!!


Hrk hrk řezy

2 vejce,2 hrnky pol.mouky,1 hrnek cukru,1 vanilka, 1 prdopeč, 0,5 hrnku ros.oleje, 1 hrnek mléka
náplň : 2 plechovky (malé)mandar.kompotu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 pudink bez vaření, 1 ztužovač šlehačky
poleva : 100 g čoko .na vaření, 30 g másla,100 ml sladké smetany

Všechny suroviny na těsto smícháme a dáme péci do vyhřáté trouby na 170°C.
Náplň začneme připravovat až po zchladnutí moučníku je hodně rychlá.Do větší uzavíratelné mísy nalijeme obsah obou plechovek i s nálevem,přilijeme smetanu,nasypeme pudink a ztužovač.Mísu důkladně uzavřeme a třeseme jí tak dlouho dokud není vytvořená kompaktní krémová hmota ve které budou i mandarinky rozbité na kousky(možno michat normálně šlehačam)Krém rozetřeme na povrch moučníku a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou cik cak nebo celé zalijeme a třeba posypeme mandlemi či oříšky. Mňam!!!


Osvěžující jahodové řezy

těsto: upečeme si piškot ze 4 vajec

Jahodové bezé: 1 kg jahod, rozmixovat a smíchat s 1 jahodovým pudinkem, cukrem a jedním sáčkem gelfixu. Směs přivedeme za stálého míchání k varu a necháme schladnout a schladlé natřeme na piškot, dáme vychladit do ledničky

krém: 2 pomazánková másla, 2 sladké šlehačky, 2 ztužovače, 1 vanilkový cukr.
- másla utřeme s cukrem a smícháme s vyšlehanou šlehačkou se
ztožovačem

nakonec pocákáme čokoládou...Jsou výborné

Stejný postup je i u "osvěžujících tentokrát borůvkových řezů"-namísto jahod byli použity borůvky, stejné množství. Lze použít i jiné ovoce, např blumy, meruňky



Jablkový závin jako koláč

1/2 kg míchané mouky (hl.+hr.)
150 g cukru
200 g tuku (možno celá Hera a přiválet mouku)
1 prdopeč
1 vejce
3 lžíce octa
trochu mléka (3 lžíce)
Rychle vypracovat né moc tuhé těsto a rozdělit na dvě půlky

Náplň

1,5 kg jablek oloupat a nakrájet na kostičky
12 lžic cukru
3 sáčky vanil.pudinku

Jablka promícháme s cukrem ještě před zpracováním těsta.Pudink přidáme těsně před rozprostřením na placku.Na vymazaný a vysypaný plech přeneseme první placku ,přidáme jablečnou směs a na ní dáme druhou placku.Tu ještě důkladně propícháme vidličkou a dáme péci do předehřáté trouby.Pečeme do růžova !!!!


HRABĚNČINY ŘEZY - STROUHANÉ

Ingredience:
500 g hladké mouky, 5 vajec, 100 g cukru moučka, 250 g Hery, 1 prášek do pečiva, 10 jablek, 100 g cukru krupice, skořice, vanilkový cukr, (vlašské ořechy dle chuti), olej + strouhanka na formu nebo pečící papír, špetka soli


Těsto:

hladkou mouku prosejeme, přidáme žloutky, Heru, cukr moučka a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva kusy 2/3 a 1/3, vše dáme do mikroténového sáčku na mrazák. Jablka oloupeme a nastrouháme. Vanilkový cukr smícháme se skořicí. Bílky ušleháme s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Formu (hluboký plech z trouby) vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Na dno nastrouháme větší kus (2/3) těsta z mrazáku, mírně uplácáme, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem, případně přidáme nasekané vlašské ořechy. Dále navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a pěkně uhladíme. Nakonec rovnoměrně nastrouháme menší kus (1/3) těsta z mrazáku (to už neuplácáváme, aby zůstal efekt pěkných hoblinek).

Poznámka:

těsto i jablka strouháme na hrubém struhadle. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 30-40 minut.



BROSKOVÝ KOLÁČ S PUDINKEM

Drobenka: 600g pol. mouky, 250g cukru, 1 hera nebo máslo, vanilkový cukr, prdopeč, 1 litr mléka, 2 pudinky-vanilkový, já dala kokosový a také dobré, pokrájené broskve nebo merunky může být i kompot.

třičtvrtě drobenky rozprostřeme na plech a poklademe ovocem a zalijeme horkým pudinkem, posypeme zbytkem drobenky a dáme péct.

BE-BE ŘEZY

TĚSTO: 160g cukru, 4 vejce, 160g pol. mouky,1/2 prdopeče

KRÉM: 1 litr mléka, 3 pudinky, uvaříme klasickým způsobem, ještě do horkého
pudinku dáme rozpustit 150g másla, po částečném zchadnutí našleháme.
Poklademe ananasem, nemusí být, a potřeme piškot krémem. Vršek pok-
lademe Be-Be sušenkami (2 balíčky). A pokapeme rumem. (já pokapala
šťávou z kompotu.

ČOKOLÁDA: 250g cukru,100g másla, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody


CUKETOVÁ MŇAMKA

Těsto: 3 vejce, 3 hrnky pol. mouky, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 2 lžičky skořice, 1 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 prdopeč, 2 hrnky na malé kostky pokrájené cukety, 1/2 hrnku mléka

Všechny přísady smícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech, po upečení prokrojíme a promažeme pikantní zavařeninou.

Na vrch: 2 pomazánková másla, 2 sladké šlehačky, 2 ztužovače, 1 vanilkový cukr.
- másla utřeme s cukrem a smícháme s vyšlehanou šlehačkou se
ztožovačem


VÝBORNÝ KOLÁČ

3 jablka, 3 hrušky, 1 - 2 hrnky švestek nebo blum, meruněk... 20 g másla, 3 lžičky skořice, badyánu a dle chuti cukru, na podlití kapka bílého vína,(svaříme v hrnci, cca 10min)

Těsto: 250 kg míchané mouky (hl.+hr.)
75 g cukru
100 g tuku (možno celá Hera a přiválet mouku)
1/2 prdopeč
1 vejce
1 lžíce octa
trochu mléka (1,5 lžíce)

těsto vypracujeme, vyválíme a přeneseme na plech, na povrch dáme náplň z ovoce.,

Vrchní těsto: 3 vejce, 200g cukru,8 lžic vody,půl prdopeče, 250 g pol. mouky, 100 g mletého máku.


Alenčin tvarohový krémovník (podle receptu Alenky Tarabové)

Těsto: 200 g pol. mouky, 120 g Hery, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 žloutky, 1/2 prdopeče, zpracujeme a dáme na půl hodiny uležet do lednice....(použili jsme i listové těsto, také výborné)

Náplň: 500 ml, mléka, 1 vanilkový pudink,(nebo dle vaší libosti, použily jsme karamelový), 500 g tvarohu, 100ml oleje. Vše smíícháme a vylejeme na těsto a dáme péct.

15min. před dopečením natřeme na buchtu sníh z 5 bílků a 5 lžic cukru.

(obohatily jsme náplň o ananasové kostky, a dali péct....do sněhu jsem přidala kokos-také dobrá varianta)


HRUŠKOVÝ KOLÁČ

3 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru, 150 g másla...drobenka

3/4 drobenky vysypeme na plech a utlačíme, na drobenku dáme náplň z tvarohu (2 tvarohy, vejce, rozinky) a poklademe oloupanými hruškami.

zasypeme zbytkem drobenky, a pocukrujeme vanilkovým cukrem, dáme péct...výborný


KÁVOVO-OŘECHOVÉ KOŠÍČKY

Těsto: 200g hladké mouky, 120 g másla, 60g cukru, 2 žloutkyy, 2 llžíce mleté kávy.

vypracujeme těsto, kterým naplníme formičky košíčků, dáme péci.

Ořechová náplň: 200 g ml. ořechů, 5_0g moučkového cukru, trochu rumu a vody, rukou vymícháme ne moc tuhou náplň, tak aby se dala stříkat cukrářským pytlíkem

2. náplň: 200 g marmelády, 4 žloutky, 100 ml bílého vína, 2 lžíce cukru.
víno svaříme s cukrem, přidáme marmeládu a vaříme 5 min.
poté stáhneme oheň a přidáme žloutky a mícháme do stuhnutí.

nakonec pocákáme čokoládou a posypeme oříšky


ANANASOVÉ ŘEZY

TĚSTO: 160g cukru, 4 vejce, 160g pol. mouky,1/2 prdopeče

na upečený korpus natřeme pikantní marmeládu, rozprostřeme ananas a navrch natřeme krém.

Krém: 1 pomazánkové máslo, 2 malé zakysané smetany, 1 níz. tvaroh, cukr dle chuti.

navrch posypeme nastrouhanou margotku
návštěvníků stránky
celkem119 486
tento týden29
dnes14